€ 0,-
Winkelwagen

Alles over monitor aansluitingen

Nieuwsbericht geplaatst in de categorie Hardware

Een monitor aansluiten op een pc of laptop lijkt zo eenvoudig. Maar er zijn veel verschillende soorten monitoraansluitingen en kabels. Sommige hebben een betere beeldkwaliteit dan andere. En idealiter zou uw PC monitor dezelfde monitoraansluiting moeten hebben als de beschikbare poort op uw computer.

Heeft u een nieuwe monitor of bent u op zoek naar een monitor, maar weet u niet welke monitorkabel u nodig heeft? Wij hebben alle gangbare monitoraansluitingen en de bijbehorende videokabels voor u op een rijtje gezet. Op deze manier kunt u gemakkelijk zien wat de verschillen zijn tussen de monitorconnectoren en welke kabel u nodig hebt.

DisplayPort-aansluiting

DisplayPort is een audio- en videostandaard die is ontwikkeld door VESA (Video Electronics Standards Association). Deze standaard wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de overdracht van beelden (bijvoorbeeld tussen computer en monitor). De displaykabels die u nodig hebt voor schermen met een DisplayPort zijn DisplayPort-kabels.

HDMI-aansluiting

De belangrijkste concurrent van DisplayPort is HDMI. High Definition Multimedia Interface (HDMI) is een verbinding voor audio- en videosignalen in ongecomprimeerde digitale vorm. HDMI biedt een interface tussen elke compatibele digitale audio/videobron, zoals een BluRay-speler, versterker en een compatibel beeldscherm, zoals een monitor of televisie. In tegenstelling tot DVI, ondersteunt HDMI tot acht kanalen digitale audio. De weergavekabels die u nodig hebt voor monitoren met een HDMI-poort zijn HDMI-kabels.

HDMI versus DisplayPort

HDMI en DisplayPort zijn twee zeer gangbare monitoraansluitingen. Er zijn verschillen in eigenschappen, maar beide aansluitingen en de bijbehorende monitorkabels brengen het digitale beeldsignaal en geluid in hoge kwaliteit over. HDMI kan echter ook het internet overbrengen. Als u alleen een professioneel beeldscherm wilt aansluiten, maakt de keuze voor HDMI of DisplayPort niet veel verschil.

DVI-aansluiting

DVI staat voor Digital Visual Interface en is de voorloper van HDMI. DVI levert, net als HDMI, een digitaal signaal zonder gegevensverlies. Elke pixel wordt gedefinieerd door een 24-bits RGB-gegevensstroom. Er zijn verschillende soorten DVI. DVI-D (alleen digitaal) en DVI-I (Integrated, zowel analoog als digitaal) zijn de twee meest voorkomende types. De monitorkabels die u nodig hebt voor monitoren met een DVI-poort zijn DVI-kabels. Wees voorzichtig bij het kopen van DVI kabels. Verschillende varianten van DVI hebben verschillende connectoren.

HDMI versus DVI

De DVI-aansluiting is tegenwoordig minder gebruikelijk op beeldschermen dan een HDMI- of DisplayPort-aansluiting. DVI draagt alleen beelden over. Hebt u ook geluid nodig, omdat u de ingebouwde luidsprekers van uw monitor wilt gebruiken? Als u de keuze hebt, ga dan voor HDMI. Wat de beeldkwaliteit betreft, maakt het niet uit of u HDMI of digitale DVI gebruikt. Er zijn verschillende soorten DVI-aansluitingen, maar alleen DVI-I en DVI-D zenden een digitaal beeldsignaal. In de meeste gevallen adviseren wij HDMI boven DVI.

Thunderbolt-aansluiting

Thunderbolt is een relatief nieuwe technologie en kan ook worden gebruikt voor gegevensoverdracht en het opladen van apparaten. De nieuwste versie, Thunderbolt 3, is de krachtigste en meest veelzijdige aansluiting die er is. Met snelheden tot 40 Gbps is Thunderbolt 3 twee keer zo snel als Thunderbolt 2 en acht keer zo snel als USB 3. Bekijk onze Thunderbolt kabels.

USB-C aansluiting

Steeds meer monitoren hebben nu een USB-C aansluiting. USB-C is niet alleen voor datatransmissie en stroom, maar laat ook de Display Port en Thunderbolt door. De meest voor de hand liggende reden om USB-C te gebruiken is om een USB-C-monitor aan te sluiten op een laptop met een USB-C-poort. Hierdoor kunt u vaak uw laptop opladen terwijl deze via USB-C op de monitor is aangesloten. Kijk eens naar onze USB-C kabels.

VGA-aansluiting

VGA bestaat al sinds 1987 en was jarenlang de standaard voor de weergave van analoge beelden op een computermonitor. Aangezien VGA (ook bekend als D-SUB) niet digitaal is en geen HD-beelden kan weergeven, wordt deze aansluiting niet langer veel gebruikt. De beeldschermkabels die u nodig hebt voor monitoren met een VGA-poort zijn VGA-kabels.

Hoe sluit men een VGA-monitor aan op HDMI ?

Als u een oude monitor met een VGA-aansluiting en een moderne pc of laptop hebt, kunt u ze niet zomaar op elkaar aansluiten. Dan hebt u een HDMI naar VGA-converterkabel of adapter nodig. Dit zet het HDMI digitale beeldsignaal om in een analoog VGA beeld. Door de verouderde VGA-technologie gaat er beeldkwaliteit verloren. Het beeld is niet alleen analoog, maar ook van lagere resolutie.

Verloopkabels

Wanneer u verschillende generaties apparatuur gebruikt, is het mogelijk dat ze niet dezelfde connectoren gebruiken. Dit probleem kan snel worden opgelost door gebruik te maken van een adapter, adapterkabel of multi-poort adapter. Een adapter(kabel) van hoge kwaliteit kan de gewenste verbinding tot stand brengen.